Fazolový koláč

fazolovy kolac

Suroviny

150 g bílých fazolí, 150 g sojových vloček, 200 g máslových fazolí, 100 g sýra, 100 g anglické slaniny, 3 vejce, sůl, slunečnicové semínko, sádlo, saturejka, tymián, dobromysl, rozmarýn, mletýzázvor a mletý kmín

Postup přípravy

Bílé a máslové fazole namočte den dopředu. Namáčecí vodu druhý den slijte a luštěniny vařte každou zvlášť v čisté vodě s přidáním všeho koření. Sojové vločky stačí namočit na hodinu dopředu a pak je asi deset minut vařit také s kořením. Je dobré v poslední fázi vaření luštěnin už vodu nedolévat a nechat na závěr tekutinu nasáknout. Fazole a sojové vločky semelte nebo rozsekejte na hladkou pastu, do ní přidejte ostatní ingredience – nastrouhaný sýr, na nitky krájenou anglickou slaninu, sůl, vejce a koření. Plech nebo pekáček vymastěte důkladně sádlem a rozetřete na něm luštěninovou hmotu. Tu pak ozdobte vařenými máslovými fazolemi, slunečnicovými semínky a pomašlovanou tukem ji dejte péci (160–180 stupňů). Podávejte se salátem z kysaného zelí, případně teplou šunkou nebo uzeným masem.