Jablka v županu

jablka v zupanu

Suroviny

300 g listového těsta, menší stejnoměrná jablka (500 g), vejce na potření. 

Na náplň: sekané mandle a ořechy, sušené meruňky, rozinky, čokoládu na vaření v celkové hmotnosti asi 200 g

Postup přípravy

Jablka omyjte, osušte a od spodu vykrojte jádřinec. Nejlépe to jde půlkulatým vykrajovátkem. Díky tomu vám v jablku vznikne kulovitý otvor, který vyplní posekaná čokoláda, sušené ovoce a ořechy. Z listového těsta vyválejte tenký plát a z něho nařežte stejnoměrné čtverce. Potřete je lehce vejcema rádýlkem osmkrát nařízněte čtverce od rohů a zprostředka každé strany. Do středu položte jablko a cípy těsta skládejte postupně na jablko. Navrchu umáčkněte tak, aby stopka zůstala koukat a těsto se spojilo. Před pečením potřete rozšlehaným vejcem. Pečte nejprve v troubě na 220 stupňů asi pět minut a následně při 190 stupních asi deset až patnáct minut. Podávejte ještě teplé s trochou karamelové omáčky.