Kokosová roláda

kokosova rolada

Suroviny

Piškot:

 

5 vajec, 5 lžic pískového cukru, 5 vrchovatých lžic polohrubé mouky, pár kapek citronové šťávy, vyjádřeno v gramech jde o poměr – na jedno vejce (40 g) patří 20 g mouky

Postup přípravy

Nejprve šlehejte vaječné bílky s citronovou šťávou na pevný sníh. Do něho zašlehávejte postupně cukr. Když sníh zpevní, vmíchejte postupně žloutky a následně mouku. Hmotu pak rozetřete na pečicí papír na plechu a hned dejte péci do trouby vyhřáté dopředu na 180 stupňů. Délku pečení hlídejte, ale během 7–8 minut je piškot pečený. Pozor, kdyby byl v troubě déle, dojde k jeho usušení.

Krém:

Suroviny:

320 g másla, 3 lžíce hladké mouky, 200 ml mléka, 100 g cukru krupice, 50 g strouhaného kokosu

70 gramů másla rozpusťte v rendlíku, přidejte mouku a osmažte máslovou jíšku. Poté ji zalijte studeným mlékem, přidejte cukr a uvařte hustou kaši. Podle potřeby přidejte trošku mléka. Kaši i po uvaření stále míchejte, až zchladne a teprve pak do ní zašlehejte postupně zbylé máslo (250 g). Piškotový plát potřete rybízovým džemem, pak krémem, posypte kokosem a stočte do rolády. Povrch pomažte zbylým krémem, posypte kokosem a dejte vychladit.