Křehký francouzský koláč

krehky francouzsky kolac

Suroviny

100 g moučkového cukru, 200 g másla, 300 g hladké mouky, 1 vejce, navrch pak jablka, švestky či jiné ovoce a cukr na posypání

Postup přípravy

Křehké těsto připravíte důkladným a rychlým promícháním mouky, cukru, nakrájeného studeného másla a vajíčka. Jakmile vznikne stejnorodé těsto, nechte ho v mikrotenovém sáčku odpočinout určitě 20 minut v lednici. Potom těsto vyválejte na plát, a tím vyložte kulatou, trochu vymaštěnou formu. Na dně několikrát propíchněte vidličkou a dejte předpéci do trouby na 180 stupňů asi na 10 minut. Během pečení nakrájejte vyjádřená jablka na stejnoměrné plátky. Ty spolu s dalším ovocem pak úhledně naskládejte na předpečené těsto, pocukrujte pískovým cukrem a dopékejte při 220 stupních tak, aby se ovoce rozpeklo a cukr zkaramelizoval. Těsně než ponesete ještě teplý koláč na stůl, posypte ho práškovým cukrem.