Krém brüllé

krem brulle

Suroviny

250 ml smetany (33%), 4 lžíce cukru, 2 vejce, špetku soli, vanilkový  lusk, žáruvzdorné mističky a nerafinovaný třtinový cukr

Postup přípravy

Cukr, špetku soli a smetanu dejte do rendlíku, přidejte kousek podélně rozkrojeného vanilkového lusku a pomalu zahřívejte až téměř k varu. V misce rozšlehejte vejce, ze smetany vylovte kousky vanilky a postupně po lžících zašlehávejte horkou smetanu do vajec. Vzniklou vypěněnou hmotu pak rozdělte do zapékacích mističek. Je dobré je dopředu trošku vymazat máslem. Misky pak vložte do vodní lázně a pečte zvolna v troubě (170 °C) asi 20 minut. Mističky s vařenou hmotou pak nechte řádně vychladit, nejlépe do druhého dne. Před podáváním nasypte na povrch krému hnědý  třtinový cukr a nechte ho pod grilem rychle zkaramelizovat tak, aby navrch vznikla křupavá vrstvička roztaveného cukru a v misce byl chladný a velmi lahodný vanilkový krém.