Lívance s černou omáčkou

livance s cernou omackou

Suroviny

Na lívance: 500 ml mléka, 200 g hladké mouky, 100 g hrubé mouky, 2 vejce, 20 g droždí, 50 g cukru, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, balíček vanilinového cukru, trochu soli a tuk nebo olej na pečení lívanců.

Na černou omáčku: 100 g švestkových povidel, 200 g sušeného ovoce (rozinky, švestky, fíky, meruňky), 100 g ořechů (lískové, vlašské), řepný černý sirup nebo med. Na dohotovení a ozdobu kysanou smetanu a sušené ovoce.

Postup přípravy

Zahřejte mléko, vmíchejte do něho třetinu mouky, droždí, cukr, sÛl a nechte přikryté vzejít. Poté přimíchejte ostatní suroviny a opět nechte vykynout. Z těsta pečte lívance a ty pak ještě teplé podávejte s kysanou smetanou a studenou černou omáčkou. Tu připravte krátkým provařením všech surovin s trochou vody a následným odležením v chladu.