Norimberský perník

norimbersky pernik

Suroviny

3 vejce, 250 g přírodního třtinového cukru, 120 g mletých mandlí, 120 g mletých lískových ořechů, 60 g kandované pomerančové a citronové kůry, 150 g hladké mouky, 30 g škrobové moučky, 1 vanilkový cukr, lžička perníkového koření, 30 ml tuzemského rumu,  špetka soli

Postup přípravy

Všechny sypké přísady kromě cukru pečlivě smíchejte. Cukr šlehejte s vejci a trochou soli do pěny, aby se úplně rozpustil. Pak obě hmoty spojte a důkladně promíchejte. Vzniklé těsto nechte hodinu v chladnu odležet a poté z něho tvořte perníčky. Pečte je v troubě asi 20 minut při 170 stupních (záleží na jejich velikosti). Podle toho, jak jemně jsou semleté ořechy a mandle, bude mít těsto svou strukturu a povrch. Perníčky po upečení potírejte rozšlehanými vejci, aby se leskly, nebo je potřete polevami.