Podzimní koláč

podzimni kolac

Suroviny

160 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 100 g másla nebo jiného tuku na pečení, vanilkový cukr, sekaná citronová kůra, 2 vejce.

Na náplň: 150 g zavařených jeřabin, 300 g jablek, 30 g másla, 40 g přírodního cukru, 60 g mletých ořechů, trochu rumu, ořechy na ozdobu.

Postup přípravy

Z mouky, cukru, másla, vanilky, citronové kůry a vajec uhněťte pevné těsto. To nechte v lednici zabalené 20 minut odležet. Z oloupaných jablek nejprve vykrájejte vypichovátkem kuličky a zbylá „děravá“ jablka rozkrájejte na drobné kousky. V troše vody rozvařte cukr, přidejte máslo a nejprve v rozvaru krátce povařte či poduste kuličky z jablek. Ty po chvíli vyjměte a dejte zadusit okrojky jablek, přidejte k nim kompotované jeřabiny, trochu rumu a vše zahustěte strouhanými ořechy. Těsto rozválejte a plát naviňte na váleček a vložte do lehce vymaštěné koláčové formy. Upravte ho a urovnejte, na dně několikrát propíchněte vidličkou a dejte péci do vyhřáté trouby. Jedná se o takzvané předpečení. Asi v polovině se totiž zpevnělé těsto vyjme, potře připravenou náplní z jablek, jeřabin a ořechů, ozdobí kuličkami z jablíček a kousky ořechů a dopeče při 180stupních v troubě.