Slovenský perník

slovensky pernik

Suroviny

400 g polohrubé mouky, 250 g cukru krupice, 2 vejce, 2 lžíce medu, 2 lžíce kakaa, lžičku skořice, 100 ml oleje, 500 ml mléka, jeden sáček kypřícího prášku do perníku a podle chuti a potřeby ořechy, kandované či sušené ovoce a podobně

Postup přípravy

Nejprve smíchejte důkladně vše, co je suché a sypké, dále pak vše tekuté či mazlavé a nakonec obě směsi dohromady, až vznikne stejnorodá tmavá hmota. Tu rozetřete na plech nebo do pekáčku. Musí být pochopitelně předem vymaštěný a vysypaný polohrubou moukou. Pečte v troubě při 180–200 stupních podle výšky formy asi 30 až 40 minut. Voňavý, upečený perník pak můžete prokrojit a spojit povidly nebo džemem, potahovat polevou, nebo z něho řezat různé tvary a servírovat je třeba moderně s višňovým rosolem a bílým jogurtem nebo kysanou smetanou.