Vánoční závin

vanocni zavin

Suroviny

Listové těsto 500 g, tvaroh na pečení 250 g, 3 žloutky, vanilkový pudinkový prášek 25 g (polovina sáčku), sušené švestky 50 g, sušené meruňky 50 g, rozinky 50 g, sušené brusinky 25 g, datle bez pecek 50 g, fíky 50 g, vanilínový cukr 2 balíčky, šťáva z poloviny citronu, vejce na potření, hladká mouka na rozválení, moučkový cukr na posyp

Postup přípravy

Všechno sušené ovoce nejprve namočte v teplé vodě a nechte změknout (2–3 hodiny). Potom ho nakrájejte na větší kousky. Do měkkého tvarohu zašlehejte žloutky, citronovou šťávu, vanilínový cukr a pudinkový prášek. Nakonec lehce vmíchejte připravené ovoce. Listové těsto rozválejte na tenké pláty široké 25–30 centimetrů a dlouhé podle pečicího plechu. Na ně rozdělte připravenou náplň, z obou stran ji překryjte těstem a opatrně závin přeložte na plech pokrytý pečicím papírem. Před pečením potřete těsto rozšlehaným vejcem. Vložte do trouby předem vyhřáté na 200 °C, ale pečte při teplotě 180 stupňů přibližně 25–30 minut.