Zázvorky, ovesky, perníčky, anýzky

zazvorky

Suroviny

Základní těsto: 250 g hladké mouky, 250 g cukru krupice, půl lžičky mletého zázvoru, 70 g škrobové moučky, 2 celá vejce a dva žloutky a půl prášku do pečiva.

Na doplňky: perníkové koření, kakao, anýz, ovesné vločky, pohanka lámanka, citronová a pomerančová kůra, med, máslo a sádlo.

Postup přípravy

Z jednoho základního těsta vytvoříte čtyři zajímavé sušenky s výraznou chutí. Vejce a žloutky třete nebo šlehejte spolu s cukrem do husté pěny. Potom přisypávejte mouku namíchanou s kořením a kypřicím práškem. Těsto si rozdělte na tři nebo čtyři díly. Do prvního přidejte trochu mletého zázvoru a mouky a máte materiál na zázvorky. Do druhého dílu přidejte perníkové koření, med a trošku kakaa a dohustěte vše moukou na těsto perníčkové. Další díl doplňte lžící sádla, pomerančovou a citronovou kůrou a jemnými ovesnými vločkami a zaděláte tím na ovesky. Anýzky pak vyválíte z těsta doplněného trochou másla, anýzem a suchou pohankou. Těsta nechte chvíli uzrát v chladu lednice dobře zabalené do fólie či v sáčku. Poté rozválejte, vykrajujte sušenky, případně je ozdobte cukrem, kořením a podobně a pečte je jen při teplotě asi 150 stupňů. Upečené můžete potřít rozšlehaným bílkem, aby se sušenky leskly.