Jehněčí na majoránce

jehneci na majorance

Suroviny

500 g jehněčího masa z plece a krku, 500 ml vývaru, 100 g cibule, 60 g celeru, 40 g sádla, 50 g másla, 40 g hladké mouky, 150 ml sladké smetany, sůl, majoránka

Postup přípravy

Jehněčí maso nakrájejte na stejnoměrné kousky. Drobně krájenou cibuli opékejte na sádle, až změkne. Přidejte jemně strouhaný celer a lehce ho osmahněte. Když se vše začne opékat, přidejte maso, máslo, trochu majoránky a lehce podlijte vývarem z kostí nebo vodou. Vše nechte jen velmi pomalu dusit pod poklicí a občas pokrm protřeste nebo promíchejte a dolijte. Tekutiny by mělo být při dušení málo, jen aby bylo maso zpola ponořené. Dušené maso vyjměte a vydušeninu vařte tak dlouho, až se oddělí tuk. Když se odděluje tuk, zaprašte vše moukou, lehce osmahněte a dolijte opět vývarem. Vzniklou omáčku zvolna vařte asi 20 minut, poté rozmixujte nebo proceďte a zjemněte smetanou. Do hotového pokrmu dejte výrazné množství majoránky.