Jelení ragú pod máslovou poklicí

jeleni ragu

Suroviny

Sádlo 60 g, jelení maso na guláš 500 g, slanina 100 g, cibule 150 g, kořenová zelenina 200 g, švestková povidla 80 g, brusinkový kompot 60 g, divoké koření, jalovčinky, sůl

Na těsto: mouka pšeničná hladká 250 g, Jihočeské máslo 80 g, 1 vejce

Postup přípravy

Na sádle opékejte hrubě krájenou cibuli a kořenovou zeleninu tak dlouho, až se na okrajích pěkně opeče. Přidejte na kostičky krájenou slaninu a jakmile zesklovatí, přidejte povidla, brusinkový kompot, divoké koření (bobkový list, celý pepř a nové koření) a několik kuliček jalovce. Do tohoto základu pak vložte maso nakrájené na stejnoměrné kostky, vše lehce podlijte, osolte a poté velmi zvolna duste pod poklicí. Během toho si připravte máslové těsto, a to tak, že prohnětete mouku, změklé máslo a vejce na stejnorodou hmotu. Těsto pak dejte do chladu ztuhnout. Když je ragú téměř měkké, rozválejte těsto na stejnoměrný plát, který položíte na dušeninu, a vše pak v předehřáté troubě zvolna dopečete. Máslová poklice z těsta má být navrchu upečená a odspodu rozpařená a vytvoří tak unikátní doplněk, přílohu k nasládlému ragú.