Kuře se sýrovou nádivkou

kure se syrovou nadivkou

Suroviny

Kuře celé, chléb tmavý 300 g, 3 vejce, sýr cihla 120 g, smetana 100 ml, petrželová nať, muškátový květ, sůl, tymián, máslo 80 g

Postup přípravy

Tmavý chléb nakrájejte na stejnoměrné kostičky. Vejce rozšlehejte se smetanou, strouhaným sýrem a polovinou rozpuštěného másla, vše osolte a okořeňte tymiánem, muškátovým květem a posekanou petrželovou natí. Nakonec vmíchejte chléb a vzniklou nádivkou naplňte předem opláchnuté, osušené a osolené kuře. Břišní otvor zašijte či spíchněte jehlicemi a kuře dejte mírně podlité péci do trouby. V první fázi pečte přikryté při teplotě 140 °C, a to asi 40 minut, podle velikosti kuřete. Poté teplotu zvyšujte na 190 stupňů a pečínku odkryjte. Pečené kuře nechte v teplé troubě asi 10 minut dojít. Do výpeku přidejte máslo, případné spečeniny odvařte s trochou vody nebo vývaru, aby vznikla šťáva.