Zaječí paštika v těstě

zajeci pastika v teste

Suroviny

Suroviny na přípravu půl kilogramu paštiky:

500 g masa ze zajíce, 200 g vepřového boku, 100 g vepřových jater, 5 žloutků, 100 ml sladké smetany, 50 g slaniny, velká cibule, sůl, kmín, pepř,  tymián, hřebíček, muškátový oříšek, 300 g listového těsta

Postup přípravy

Vepřové i zvěřinové maso nakrájejte na stejnoměrné kousky, osolte a s cibulí vše lehce podlité pečte v troubě doměkka. Upečené maso nechte trochu zchladnout a pak ho semelte včetně cibule. Při mletí přidávejte kousky syrových jater. Potom přidejte žloutky, smetanu, výpek z pekáče, slaninu krájenou na drobné kostičky a hlavně směs koření.  Paštikovou fáš pečlivě promíchejte a dosolte. Vzhledem k tomu, že za studena budou všechny chuti v pokrmu mírnější, nebojte se výrazněji solit i kořenit. Paštiku pečte ve vymaštěné formě vložené do vodní lázně asi hodinu při 120 stupních. Pečenou pak nechte zvolna chladnout. Hotovou paštiku následně upravte do libovolného tvaru (je tvárná), zabalte či obtočte ji plátkem listového těsta potřeným rozšlehaným vejcem a krátce a intenzivně ji zapečte v troubě při 200 stupních, až těsto zezlátne.