Bramborová omáčka s krajancem

bramborova omacaka web

Suroviny

Recept od Věry Kenšové ze Zlína – Zapomenutý recept z Valašska

pro 4 osoby | příprava: 60 minut

 

Suroviny na omáčku: 

500 g vařených brambor, 60 g sádla, 70 g cibule, 100 ml mléka, 120 ml kysané smetany, sůl, drcený kmín, divoké koření, ocet a cukr, 30 g másla,
50 g křenu, 4 vejce, celerová nať

Postup přípravy

Dopředu si uvařte brambory ve slupce a po ochladnutí je oloupejte.

Drobně nakrájenou cibuli opékejte spolu s drceným kmínem na sádle do změknutí, může i trochu nazlátnout.

Poté přidejte na jemno nastrouhané brambory a trochu je s cibulí a sádlem osmahněte, tedy opečte. Přidejte pomleté divoké koření (celý pepř, bobkový list, nové koření). Následně vše zalijte mlékem, osolte a krátce vše poduste.

Tím vznikne bramborová omáčka, kterou na závěr ochuťte kysanou smetanou a trochou svařeného octa a cukru.

Do každé porce omáčky vložte vařená vejce. Přizdobte je strouhaným křenem zpěněným v másle a posekanou natí.