Brněnský drak

brnensky drak

Suroviny

Recept od paní Martiny Chrenové z Brna

pro 4 osoby | příprava: 60 minut

 

 

4 kotlety nebo řízky krkovice cca 600 g, 200 g cibule, 200 g paprik, 70 g rajčatového protlaku, 50 g sádla, 200 ml červeného vína, trochu cukru, sůl, medvědí sůl, cikánská směs koření (papriková), 40 g hladké mouky, směs Zlatá pečínka

Postup přípravy

Nejprve si připravte náplň přibližně z poloviny cibule, papriky
a sádla. Na tuku opékejte drobně nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidejte na kostičky krájené papriky a nechte je trochu osmahnout. Případně přidejte i trochu čili papričky a dále asi polovinu rajčatového protlaku. Vše promíchejte, nakonec osolte a okořeňte cikánskou kořenicí směsí.

Řízky z krkovice nebo kotlety naklepejte, osolte česnekovou solí
(medvědí sůl) a rozdělte na ně připravenou náplň. Maso poté přeložte nebo zaviňte, protkněte jehlicí nebo špejlí a každou porci potom obalte ve směsi hladké mouky a Zlaté pečínky. Do pečicí nádoby dejte pokrájenou zbývající zeleninu. Závitky zprudka a krátce opečte ve zbylém sádle z obou stran. Opečené vložte do pekáče na zeleninu. Výpek v pánvi odvařte vínem, přidejte protlak, osolte, trochu ocukrujte a vzniklou omáčkou přelijte maso.

Brněnské draky pečte v troubě přibližně 30–40 minut při mírné
teplotě 140 stupňů. Podávejte je s rýží, bramborami i jinými přílohami.