Povidlové taštičky

povidlove tasticky

Suroviny

Recept od paní Blanky Cvrčkové ze Strakonic

Pro 4 osoby | příprava: 40 minut

 

 

500 g vařených brambor, 200 g polohrubé mouky, 1 vejce, 40 g bramborového škrobu, 50 g másla, sůl, 150 g švestkových povidel, vejce na potření, moučkový cukr na posypání

Postup přípravy

Vařené brambory nastrouhejte najemno. Přidejte k nim vejce, mouku, sůl, bramborový škrob a rozpuštěné máslo a vše rychle a důkladně promíchejte. Vzniklé těsto rozdělte na menší části, ty rozválejte na plát a rozřežte rádlem na stejnoměrné čtverce. Na každý dejte patřičnou část povidel a čtverec těsta přeložte protilehlými cípy k sobě. Lehce umáčkněte strany taštičky a vložte ji na plech s pečicím papírem.

Snažte se s těstem pracovat rychle, aby vám příliš nezřídlo. Taštičky potřete rozšlehaným vejcem a pečte je při teplotě 170 °C, až zrůžoví.

Mírně zchladlé povidlové taštičky pocukrujte moučkovým cukrem a podávejte například s kysanou smetanou.