Pucíková polévka

jed fin

Suroviny

Recept od Marie Moudré z Českých Budějovic

Pro 4 osoby | příprava: cca 20 minut

 

 

150 g kořenové zeleniny (mrkev,celer, petržel), 70 g cibule, hrst sušených hříbků (30 g), 50 g sádla, 2 vejce, 60 g pohankových vloček (nebo lámanky), 30 g bramborového škrobu (lžíce), 100 ml mléka, bylinková sůl, drcený kmín, petrželová nať

Postup přípravy

Na rozpáleném sádle osmahněte v hrnci očištěnou, omytou a stejnoměrně nakrájenou kořenovou zeleninu. Když se zelenina trochu opeče, přidejte jemně nakrájenou cibuli a drcený kmín a dál krátce vše opékejte, až cibule zesklovatí.

Přidejte předem namočené sušené houby včetně vody, ve které se namáčely, osolte a asi 10 minut zvolna vše vařte.

Pohankové vločky zalijte horkým mlékem, přidejte vejce, bylinkovou sůl, trochu bramborového škrobu a posekanou petrželovou nať. Vše důkladně promíchejte.

Z hutné hmoty tvořte za pomoci lžiček malé nočky a ty zavařte
do polévky. Když nočky vyplavou, ukončete var a nechte jen pod poklicí asi pět minut stát.

Nakonec přidejte petrželovou nať nebo pažitku a podávejte.
Pokud budete mít chuť, můžete přidat do polévky místo petržele spařené a posekané kopřivy. V dřívějších dobách dávaly hospodyňky do takovýchto polévek také sladkou nebo kysanou smetanu,
podmáslí a podobně.