Špagety na divoko

1spagety

Suroviny

Recept od Marie Novákové z Českých Velenic

pro 4 osoby | příprava: cca 30 minut

 

 

špagety 250 g, čerstvé houby 200–300 g, slanina nebo uzený bok 200 g, cibule 80 g, sádlo nebo olej 60 g, sterilovaná červená paprika 100 g, mangold nebo špenát 150 g, směs bylinek, sůl, směs koření na vepřovou pečeni, parmazán 80–100 g

Postup přípravy

Na tuku nejprve nechte změknout drobně pokrájenou cibulku, potom
přidejte jemně krájenou slaninu. Když pustí tuk, přisypte na malé kousky krájené houby, směs na vepřovou pečínku nebo jen drcený kmín, osolte a nechte zvolna, asi 15 minut, dusit ve vlastní šťávě, případně zpočátku houby lehce podlijte vodou.

V hrnci přiveďte k varu vodu, důkladně ji osolte a uvařte v ní špagety.

Mangold nebo špenátové listy omyjte a poté spařte vroucí vodou, sceďte, nechte okapat a po ochladnutí je nasekejte nadrobno.

Sterilované červené papriky také drobně nakrájejte.

Směs bylinek (petrželová nať, libeček, šalvej, tymián, bazalka a podobně)najemno nasekejte.

Když houby změknou, většina šťávy se odvaří a houby se začnou opékat, přidejte máslo a připravené bylinky. Vše krátce nechte zpěnit, pak vložte mangold a sterilované papriky. Případně přilijte i trochu nálevu z paprik. Scezené a okapané špagety upravte na talíř, přidejte k nim houbovou směs a vše posypte parmazánem.

Můžete zkusit špagety nebo i jiné druhy těstovin s originální divokou směsí hub také zapéct.