Lipenský candát

lipensky candat

Suroviny

Suroviny:

600 g filetů z candáta, 300 g chleba, 150 g slaniny, 120 g cibule, 20 g česneku, 50 g sádla, sůl, koření na ryby, snítka šalvěje a celerová nať

Pro 4 osoby: příprava 20 minut

Postup přípravy

 

Na plech s pečicím papírem rozložte krajíce chleba a pod každý z nich namázněte trochu sádla s prolisovaným česnekem. Zvlášť na pánvi opečte na zbylém sádle drobně krájenou cibuli, když zesklovatí, přidejte posekanou šalvěj a po chvilce vše rozdělte na připravené krajíce. Filety z candáta nakrájejte na kusy velikosti krajíců chleba, osolte je, okořeňte a do kůže udělejte několik mělkých zářezů. Do každého z nich vložte hrubší plátek slaniny. Ryby rozložte na chleby a pod každý kousek případně dejte zbylou slaninu. Takto připravené ryby pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 7 minut. Potom troubu odvětrejte a candáta na chlebu dopékejte při teplotě do 120 °C asi 10 minut. Záleží na velikosti ryby.