Pečené bramborové knedlíky

pecene bramborove knedliky

Suroviny

Suroviny:

1200 g vařených brambor, 200 g hrubé mouky, 60 g krupice, 1 vejce, 500 g uzené krkovice, 70 g cibule, 100 g sádla, sůl, drcený kmín a petrželová nať

Na zapékací omáčku: 700 ml mléka, 150 g smetanového taveného sýru, 100 ml smetany, 60 g hladké mouky, 50 g másla, 3 vejce, sůl, muškátový květ

Pro 4 osoby: příprava 50 minut

Postup přípravy

 

Z vařených nastrouhaných nebo prolisovaných brambor, vejce, mouky, krupice a soli zpracujte stejnorodé těsto, to vyválejte na plát a rozkrájejte na čtverce. Na ně rozdělte náplň připravenou z cibule opečené na sádle, drobně pokrájeného uzeného masa, posekané petrželové nati a drceného kmínu. Náplň obalte těstem a vytvarujte do tvaru kulatých knedlíčků. Ty vařte ve vroucí osolené vodě – podle velikosti asi patnáct minut. Uvařené knedlíky zchlaďteve vlažné vodě a následně je ještě teplé rozložte do zapékací nádoby či pekáčku.

Z mléka a mouky rozkvedlané ve smetaně uvařte bílou bešamelovou omáčku. Ke konci provařování přidejte tavený sýr, máslo, sůl a muškátový květ. Do mírně zchlazené omáčky zamíchejte vejce a přelijte ji přes připravené knedlíky. Vše pečte v troubě asi 20 minut při teplotě 170 °C. Hned potom podávejte.