Polévka friko s houbami

polevka friko

Suroviny

Suroviny:

500 g syrových brambor, 250 g čerstvých hub, 4 vejce, 150 ml smetany, 50 g hladké mouky, divoké koření, kmín, kopr, sůl, ocet

Pro 4 osoby: příprava 30 minut

 

Postup přípravy

Tradiční polévku vaří na Třeboňsku s názvem „friko“, jinde jí říkají „kulajda“ a o kousek dál třeba „kvedlanka“. Ve zvláštním rendlíku vařte s trochou vody divoké koření (bobkový list, celý pepř, nové koření). Čerstvé očištěné houby nakrájejte na kousky a vařte je v hrnci v osolené vodě spolu s oškrabanými a na větší kousky nakrájenými bramborami a trochou kmínu. Když jsou brambory zpola vařené, přilijte odvar z koření a ve smetaně důkladně rozmíchanou mouku. Za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Nakonec přidejte čerstvý posekaný kopr, trochu octa a do každého talíře pak vařené nebo pošírované (ztracené) vejce.