Řízek Ondráš

rizek ondras

Suroviny

Suroviny:

600 g vepřové kýty nebo krkovice, 500 g oškrabaných brambor, 150 ml oleje, 2 vejce, 50 g bramborového škrobu, 30 g česneku, sůl, pepř, drcený kmín, majoránka, petrželová nať

Pro 4 osoby: příprava 30 minut

Postup přípravy

 

Řízku obalenému v těstě na bramborák se říká na Moravě „Ondráš“. Nastrouhejte syrové brambory z poloviny najemno a zbytek nahrubo. Přidejte sůl, koření kromě kmínu, vejce, škrob a posekanou petrželku. Maso nakrájejte na stejnoměrné řízky, lehce je naklepejte, osolte a okořeňte kmínem. Na pánvi s rozpáleným olejem vytvořte vždy nejdřív tenkou placku z bramborového těsta velikosti řízku, na ní vložte připravené maso a během pomalého pečení ho pokryjte vrstvou syrového těsta. Když je spodní strana upečená, řízek obraťte a pozvolna dopečte z druhé strany. Podávejte se zelným salátem a sterilovanou zeleninou.