Srnčí ragú pod poklicí

srnci ragu

Suroviny

Suroviny:

600 g srnčího masa, 100 g slaniny, 100 g cibule, 300 g kořenové zeleniny, 50 g sádla, 80 g rajčatového protlaku, 130 ml červeného vína, 60 g sušených švestek, 50 g brusinkového kompotu, sůl, cukr krupice, divoké koření

Na těstovou poklici: 30 g másla, 70 g tvarohu, 160 g hladké mouky, sůl

Pro 4 osoby: příprava 120 minut

Postup přípravy

 

Na sádle opékejte drobně nakrájenou kořenovou zeleninu. Když se po okrajích opeče, přidejte nakrájenou cibuli a dál vše opékejte do zezlátnutí. Pak přidejte lžíci cukru a nechte ho v základu zkaramelizovat (rozpustit), potom zamíchejte rajčatový protlak, divoké koření (bobkový list, celý pepř, nové koření, tymián) a nakonec přilijte červené víno a osolte. Do této směsi vložte na stejnoměrné kostky nakrájené maso a vše zvolna (nejlépe v troubě) duste, až je maso měkké. Nakonec přidejte sušené švestky, brusinkový kompot a ragú přeložte do zapékací mísy. Z másla, mouky, soli a tvarohu vypracujte měkké pružné těsto, vyválejte ho na vále a zakryjte jím mísu s ragú, případně vše přizdobte a potřete rozšlehaným vejcem. Zapékejte zprudka na 170 °C až těsto zezlátne.