Trojctihodné koláče

trojctihodne kolace

Suroviny

Postup přípravy

Suroviny:

500 g polohrubé mouky, 80 g másla, 80 g cukru, 2 žloutky, kůra z jednoho citronu, vanilkový cukr, 200 ml smetany nebo mléka, 30 g droždí, špetka soli

Náplň: maková, tvarohová a povidlová

Z 500 g mouky: příprava 60 minut

Ze zahřáté smetany, trochy cukru, mouky, soli a droždí namíchejte kvásek a nechte ho vzejít. Zvlášť šlehejte žloutky s cukrem do pěny, přidejte k nim vanilkový cukr, citronovou kůru a nakonec i rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek. Do řídké směsi pak zapracujte mouku a hněťte tak dlouho, až vytvoříte pružné těsto. To zakryjte a nechte vykynout. Vykynuté těsto prohněťte a na pomoučeném vále vyválejte na tenký plát, který zprvu pruží a vrací se zpět a až po chvíli drží. Těsto krájejte na trojúhelníky, doprostřed dávejte tři náplně a cípy pak přiložte k sobě, zmáčkněte a trochu stlačte dolů. Koláče potřete rozšlehanými vejci a nechte kynout. Můžete je sypat sekanými mandlemi, ořechy, drobenkou, jak libo. Pečte je na 170 °C podle velikosti asi 25 minut.