Doudlebské ušaté koláče

43 doudlebske usate kolace

Suroviny

Suroviny:
400 g hladké mouky, 200 g hrubé mouky, 100 g pískového
cukru, 150 g másla, 5 žloutků, 200 ml mléka, 40 g droždí, špetka soli a dále
400 g tvarohové a 400 g povidlové náplně, rozinky s mandlemi na ozdobu, vejce
na potírání okrajů těsta

Na tři běžné plechy: příprava 180 minut

Postup přípravy

Z teplého mléka, droždí, trochy cukru, soli a asi čtvrtiny
mouky rozmíchejte kvásek a nechte ho přikrytý vzejít. Žloutky šlehejte s cukrem
do bělavé pěny. Následně do nich zapracujte rozpuštěné máslo a nakonec vše
promíchejte se vzešlým kváskem. Postupně přidávejte prosátou mouku a důkladně
těsto hněťte až zvláční a přestane se lepit. Poté ho posypte navrch moukou,
zakryjte a nechte vykynout.
Z vypracovaného a jednou vykynutého těsta rozválejte plát,
nakrájejte na čtverce, ty položte na plech s pečicím papírem, ozdobte náplněmi
a na závěr ohněte cípy těsta směrem ke středu koláče. Tím vznikne šestiboký
tvar, dozdobte ho mandlemi a rozinkami, okraje potřete vejcem a pečte po
vykynutí podle velikosti asi 20 minut v troubě vyhřáté na 170 °C.