Hradecký sýrový koláč

13 hradecky syrovy kolac

Suroviny

Suroviny:
400 g listového těsta, 300 g sýrů (Romadur, Niva a jiné),
120 g anglické slaniny, 250 ml kysané smetany, 3 vejce, 100 g pórku, jarní
cibulka, trochu oleje, sůl, bylinkové koření

Na čtyři porce: příprava 45 minut

Postup přípravy

Rychlý a jednoduchý koláč může mít více variací podle druhů
použitého sýru. Listové těsto rozválejte a vložte do patřičné formy tak, aby se
vytvořily zvýšené okraje po stranách. Na dně těsto několikrát propíchněte a
dejte předpéct do trouby vyhřáté předem na 200 °C. Teplotu snižte na 180 °C a
pečte asi 10 minut. Mezitím si připravte náplň. Na rozpečené slanině osmahněte
cibulku a pórek, vše stáhněte z tepla a vmíchejte kysanou smetanu, vejce,
nastrouhané nebo nakrájené sýry, bylinkové koření, případně vše trochu
přisolte. Poté náplň vložte do předpečeného těsta a při teplotě 160 °C
dopékejte tak dlouho, až náplň uprostřed koláče ztuhne.