Krémová zeleninová polévka

33 kremova zeleninova polevka

Suroviny

Postup přípravy

Suroviny:
100 g kořenové zeleniny, 50 g cibule, 300 g další zeleniny
(cuketa, pórek, rajčata, dýně hokaido, fazolové lusky, květák apod.), 60 g
másla, 40 g jemných ovesných vloček, 200 ml smetany, sůl, muškátový oříšek,
mletý kmín
Na bylinkové pesto: olej, sůl, stroužek česneku, petrželová
nať, libeček, bazalka atd.
 
Na 4 porce: příprava 40 minut
 
Nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a pokrájenou cibuli
opékejte na másle tak dlouho, až změkne a zavoní, poté přidejte kmín, trochu
nastrouhaného muškátového oříšku a ostatní nakrájenou nebo nastrouhanou
zeleninu. Vše zalijte vodou (necelý litr), osolte a přiveďte k varu. Pak
přidejte hrstku ovesných vloček a nechte vše asi 15 minut za občasného míchání
vařit pod poklicí. Mezitím si připravte bylinkové pesto prostým rozmixováním
oleje, česneku a překrájených zelených bylinek. Na závěr přidejte do polévky
smetanu a tyčovým mixérem ji rozmixujte dohladka. Až na talíři pokapejte
polévku bylinkovým pestem a podávejte s opečeným pečivem či chlebem.