Kucmouch – škubánky s mákem

8 kucmouch skubanky

Suroviny

Suroviny:
1 kg syrových brambor, 250 g polohrubé mouky, 120 g másla,
sůl, 150 g mletého máku, 60 g švestkových povidel, 120 ml mléka, skořice,
popřípadě moučkový cukr

Na čtyři porce: příprava 70 minut

Postup přípravy

Oškrabané brambory nakrájejte na menší kousky, zalijte je
vodou, osolte a vařte doměkka. Poté z nich slijte nadměrnou vodu tak, aby
vespodu hrnce zůstala cca 1/3 vody co do množství brambor. Hned potom zasypte
vřelé brambory moukou. Někdo preferuje hrubou, jiný polohrubou. Mouky má být
tolik, že zakryje brambory slabší vrstvou. Pak obrácenou vařečkou udělejte do
moučného povrchu několik děr (podle tradice sedm šťouchů do kucmouchu). Hrnec
přikryjte poklicí a na pět minut postavte na mírný oheň, poté ho stáhněte a
nechte přikrytý ještě dalších deset minut, tím se mouka navrchu propaří. Pak už
jen vše v hrnci řádně prošťouchávejte a hněťte tak dlouho, až vznikne hladká,
stejnorodá hmota, tedy kucmouch nebo jinde jmenované škubánky.
Při podávání je třeba je náležitě mastit máslem (případně
sádlem) a doplnit postaru opraženým mákem nebo směsí semletého a spařeného máku
ochuceného skořicí a švestkovými povidly.