Selská paštika

36 selska pastika

Suroviny

Suroviny:
1000 g vepřového masa, 500 g uzeného vepřového boku, 10
žloutků, 200 ml sladké smetany, 100 g špeku, 140 g cibule, 40 g česneku, sůl,
kmín, pepř, tymián, hřebíček, muškátový oříšek a bobkový list, sádlo na zalití

Na kilogram paštiky: příprava 150 minut – ke konzumaci
následující den

Postup přípravy

Tučnější maso z krkovice nebo boku nakrájejte na menší
kousky a dejte ho s pokrájenou cibulí, česnekem, solí, kmínem a trochou vody
péct do trouby při teplotě 170 °C tak dlouho, až je maso téměř měkké. Vše
nechte zchladit a poté semelte včetně cibule a výpeku spolu s nakrájeným uzeným
bokem. Do vzniklé fáše zamíchejte žloutky a smetanu, na droboučké kostičky
krájený a rozškvařený špek a vše výrazně osolte a okořeňte. Dobře promíchanou
syrovou paštiku vložte do sklenic nebo pekáče a na povrch nalijte horké sádlo s
bobkovými listy. Poté paštiku vařte asi hodinu i déle, podle velikosti nádob, v
troubě při teplotě 110 °C.