Sváteční bábovka

17 citronova babovka

Suroviny

Suroviny:
250 g měkkého tvarohu, 250 g polohrubé mouky, 250 g cukru
krupice, 250 g másla, 4 vejce, kypřicí prášek do pečiva, balíček vanilkového pudinku, 100 g rozinek a sekaných ořechů,
50 ml vaječného likéru, 50 ml tuzemáku, dvě lžíce dobrého kakaa

Na větší formu: příprava 60 minut

Postup přípravy

Nejprve šlehejte žloutky s cukrem do pěny, pak přidejte rozpuštěné
máslo, potom tvaroh, vaječný likér a rum. Do vzniklé hmoty přidávejte ostatní,
tedy mouku a v ní rozmíchaný pudink, kypřicí prášek, ořechy, rozinky. Nakonec
zlehka vmíchejte sníh ušlehaný z bílků. Větší část hmoty vlijte do bábovkové
formy. Tu samozřejmě vymastěte rozpuštěným sádlem nebo bílým ztuženým tukem a
vysypte polohrubou moukou. Do zbylého těsta vmíchejte kakao a pak tmavou složku
nalijte do formy. Případně ji stěrkou trochu ve světlé části zlehka protáhněte
kvůli mramorování v upečené sladkosti. Pečte 45 minut při 180 °C.