Salát Gado-gado

salat gado gado

Suroviny

250 g mrkve, 250 g celeru, 300 g vodnice (bílé ředkve), 60 g rýžového papíru, 60 g směsi ořechů, zelená petržel, mořská sůl, kurkuma, sezamový olej, olej na osmažení rýžového papíru

Postup přípravy

Tento exotický salát připravíte snadno i z našich surovin. Mrkev a celer očistěte a poté spařte vroucí vodou nebo kratičce povařte a nechte okapat. Ředkev očistěte a nakrájejte na stejnoměrné plátky a dejte povařit do vody s kurkumou (nebo kari kořením). Tím ředkev zežloutne. Můžete k obarvení na červeno použít červenou řepu a podobně tvořit. Důležité je ale zeleninu pokapat sezamovým nebo jiným jemným olejem a nechat ji v lednici prochladit. Rýžový papír (rýžové nudle) vložte do rozpáleného oleje a ten se během několika vteřin nafoukne a různě zkroutí. Hned ho vyjměte a odložte na papírovou utěrku. Ořechy nasekejte nahrubo nebo rozsekejte na pastu v mixéru spolu s olejem, trochou octa (nejlépe rýžového) a solí. Na talíř klaďte rýžové křupinky, chladnou zeleninu a vše přelijte ořechovým dresinkem.