Boloňské ragú

32f

Suroviny

Pro 4 osoby: příprava 60 minut 

 

400 g mletého masa (hovězí a vepřové),
120 g cibule, 230 g drcených rajčat, 180 g
kořenové zeleniny, 50 ml oleje, 100 ml
červeného vína, sůl, pepř, oregano,
muškátový oříšek, petrželová nať 

Postup přípravy

 

Častěji také boloňská omáčka může mít mnoho variací i chutí. Nejčastěji se připravuje
z mletého masa, cibule, rajčatového protlaku nebo drcených rajčat a kořenové zeleniny.
Do rozpáleného oleje vložte mleté maso, důkladně ho promíchávejte a pečte tak dlouho,
až se ztratí šťáva, kterou maso pustí. V té době přidejte nakrájenou cibuli a dál vše důkladně
míchejte a opékejte. Trvá to poměrně dlouho, ale na výsledné chuti bude právě toto
opečení znát. 

Když jsou maso i cibule opečené, přidejte drcená rajčata a opět vše krátce, při nižší teplotě,
osmahněte. Potom přidejte jemně nastrouhanou kořenovou zeleninu, víno, sůl, koření
a při mírné teplotě vše pod poklicí duste asi hodinu. Hotové ragú musí být husté, zahuštěné
rozvařenou zeleninou. Před podáváním do něho přidejte ještě trochu čerstvě pomletého
pepře a posekanou petrželovou nať. 

Do „boloňské“ můžete přidat nastrouhanou cuketu, drobně nakrájený řapíkatý celer. Někdo
ji rád lehce nasládlou, jiný zase přidá trochu mletých chilli papriček. Tato omáčka se často
připravuje do zásoby a podává se nejčastěji s nejrůznějšími druhy uvařených těstovin
a posypaná strouhaným parmazánem.