Bruschetta

34f

Suroviny

Pro 4 osoby: příprava 20 minut

 

 

250 g bílé bagety, 400 g čerstvých
rajčat, 70 g cibule, 60 ml olivového
oleje, 2 stroužky česneku, snítka
bazalky, sůl, pepř, vinný ocet 

Postup přípravy

 

Ve Španělsku je velmi oblíbený chléb potřený směsí rajčat, česneku a olivového oleje. Italové
opečenému chlebu s kousky rajčat, česnekem a bazalkou říkají bruschetta (brusketa).
Jemně nakrájenou cibuli nejprve osolte, poté vložte do oleje a občas vše promíchejte.
Mezitím si na suché pánvi, na grilu nebo v opékači opečte nasucho silnější plátky bagety
nebo bílého chleba. Rajčata nakrájejte na menší kousky a cibuli doplňte prolisovaným
nebo nastrouhaným česnekem, ochuťte trochou čerstvě pomletého pepře a octem. Potom
přidejte rajčata a tuto směs rozdělte na opečené plátky pečiva. Doplňte posekanými lístky
bazalky a neste na stůl. 

Někdy se tento osvěžující chlebíček doplňuje sýrem – nejčastěji parmazánem či mozzarellou,
ale také se spolu s cibulí šlehají v oleji pokrájené sardelky či kapary. 

V Itálii se bruschetta podává nejčastěji jako předkrm nebo coby malé pohoštění.