Grilovaná polenta se špízem

33f

Suroviny

Pro 4 osoby: příprava 60 minut 

 

Na polentu: 200 g kukuřičné
krupice, 700 ml mléka, sůl, petrželová
nať, 50 g másla 

Na špíz: 400 g vepřové panenky, 130 g
cukety, 130 g červené papriky, 30 g
česneku, 80 g slaniny, sůl, pepř,
grilovací koření, olej na potření 

Postup přípravy

 

Kukuřičná krupice zvaná polenta, z níž se připravuje hutná kaše, je tradiční součástí jídelníčku
na jihu Evropy. Vedle podoby kaše lze polentu upravit na talíři i jinak. 

Kukuřičnou krupici vsypejte do mléka, osolte a zvolna, za stálého míchání, přiveďte k varu.
Vařte podle druhu polenty 3–5 minut. Do horké kaše dejte posekanou petrželku a máslo.
Hustou kaši míchejte do zchladnutí, aby se na ní neutvořil škraloup. Pak ji vložte do misky
vyložené potravinářkou fólií, stěrkou namočenou v mléce nebo vodě ji rozetřete do hladka
a nechte ztuhnout. Maso nakrájené na stejnoměrné kousky promněte se solí, grilovacím
kořením a lisovaným česnekem. Poté ho střídavě napichujte na jehlice nebo špejle spolu
s kostičkami paprik a cukety (případně i jinými surovinami). 

Tuhou polentu nakrájejte na stejnoměrné pruhy, čtverce nebo obdélníky, a ty pak potřené
olejem vkládejte na gril a na mírném žáru je ogrilujte. Lze je opékat i na běžné pánvi a
stejně tak učiňte i s připravenými špízy. Doplňte opečenou či grilovanou zeleninou a s nějakou
studenou omáčkou neste na stůl.