Italské rizoto

italske rizoto

Suroviny

400 g rýže Arborio, 1000 ml vývaru, jedna větší cibule, dva stroužky česneku, sůl, 50 g másla, 50 g strouhaného parmazánu, 100 g čerstvých žampionů, 50 g parmské šunky, 100 ml bílého vína, olivový olej, petrželová nať

Postup přípravy

Cibuli nakrájejte nadrobno a dejte ji restovat do kastrolu na olej. Když se začne opékat, přidejte česnek a vzápětí rýži. Vše restujte, až se rýže pořádně rozehřeje, pak zastříkněte vínem a zalijte vývarem. Pak už je potřeba jenom ochutnat, zda je vše dosti slané a poté za průběžného promíchávánía dolévání vývaru rýži duste až změkne. Ta by v hotovém rizotu měla být uvnitř pevná a na povrchulepivá. Do takto upravené rýže přidejte máslo a část strouhaného parmazánu a hned potom vmíchejte zvlášť opečené žampiony s parmskou šunkou a sekanou natí petrželky. Jako ozdobu můžete udělat ze strouhaného sýra na pánvi s nepřilnavým povrchem parmazánové křupinky. Rizoto podávejte sypané parmazánem.