Jehněčí na bylinkách

14f

Suroviny

Pro 4 osoby: příprava 30 minut  

 

600 g jehněčí kýty, hladká
mouka na obalení, 50 ml oleje, sůl
Na bylinkové máslo:
100 g másla, 20 g česneku,
svazek bylinek, sůl
 

Postup přípravy

 

Mladé jehněčí maso je po celém světě vnímáno jako delikatesa. Zvláště pak patří do palety
pokrmů připravovaných o Velikonocích. 

Bylinky (petrželová nať, pažitka, rozmarýn, tymián, libeček) drobně nasekejte. Jednu třetinu
másla rozpusťte v rendlíku. Nechte v něm zapěnit prolisovaný česnek, následně bylinky
a vzápětí vše stáhněte z tepla. Tuto směs trochu osolte a po zchladnutí ji vmíchejte
do zbylého másla. Vše nechte ztuhnout v ledničce. 

Před pečením masa si předehřejte troubu na 120 °C. Plátky z jehněčí kýty osolte, případně
nařízněte postranní blány, aby se při pečení maso nekroutilo. Potom řízky obalte v hladké
mouce a pečte je zprudka na oleji z obou stran. Opečení je třeba provést velmi intenzívně,
aby z masa nevytékala šťáva. Potom odložte plátky masa na plech s pečicím papírem
a vložte do trouby na 15–20 minut, aby se pozvolna dopekly. 

Při podávání doplňte maso plátky bylinkového másla, případně ho lehce pomelte chilli papričkou.
V Itálii připravují k jarnímu jehněčímu brambory mačkané s bylinkami, pórkem a mladými
špenátovými lístky.