Mrkvový koláč

40f

Suroviny

Na tradiční koláčovou či dortovou formu: příprava 60 minut 

 

450 g mrkve, 200 g
hladké mouky, 40 g vanilkového
pudinku, 3 vejce, 150 g cukru krupice,
kůra a šťáva z jednoho citronu,
60 ml oleje, prášek do pečiva,
špetka soli a půl lžičky mleté skořice, dále kysaná smetana a čerstvé
ovoce na dozdobení 

Postup přípravy

 

Jednou z tradičních součástí těst na dorty, koláče a jiné pečivo v oblasti na jih od Alp je
mrkev. Krásně do oranžova vybarvené těsto je vláčné a obsahuje relativně málo mouky. 

Jemně nastrouhanou mrkev dejte na trochu oleje nejprve podusit, přidejte k ní cukr, mletou
skořici a špetku soli a nechte mrkev změknout, Do zchladlé směsi přimíchejte citronovou
kůru a šťávu, vejce, pudinkový prášek a nakonec mouku s práškem do pečiva. Vzniklé
těsto dejte hned do formy vysypané moukou. 

Koláč pečte v troubě vyhřáté na 170 °C po dobu 30–40 minut. Záleží na výšce těsta
ve formě. 

Hotový koláč je hutný a vláčný. Nejčastěji se prokrajuje a promazává pomerančovou marmeládou
a na povrchu potírá kysanou smetanou a zdobí čerstvým ovocem. Samozřejmě
je možné použít k ozdobení koláče citronovou polevu, čokoládu a další.