Panna cotta

18f

Suroviny

Pro 8 osob: příprava 10 minut + ztuhnutí 

 

1 litr 33% smetany, 15 g plátkové želatiny,
100 g třtinového cukru, 100 ml mléka,
zlomek vanilkového lusku 

Postup přípravy

 

Jednoduchá a vždy velmi efektní sladkost pro malé i velké. Záleží jen na vás, jaké ovoce
a doplňky ke ztužené smetaně zvolíte. 

Do misky s ledovou vodou po jednom kusu vložte plátkovou želatinu a nechte ji změknout.
Do rendlíku vlijte mléko, přidejte cukr a vyškrábněte do něho droboučká semínka z vnitřku
vanilkového lusku. Vše zahřejte, aby se cukr rozpustil a pak přilijte smetanu. I tu nechte
lehce zahřát. Není třeba ji vařit, jak popisují některé recepty. Do teplé smetany dejte namočenou
želatinu, ze které nejprve vytlačte nadbytečnou vodu. Během chvilky se želatina
rozpustí a vy už jen smetanu rozdělte do připravených mističek, kalíšků nebo formiček.
Ty nechte v lednici pozvolna ztužit zakryté potravinářskou fólií, ideálně do druhého dne. 

Čerstvé ovoce, karamelová omáčka, ovocné omáčky, ale i med, máta, čokoládové variace
nebo i pražené mandle této lahůdce prostě sluší.