Plněné žampiony s bazalkou

41f

Suroviny

Pro 4 osoby: příprava 40 minut 

 

700 g čerstvých žampionů, 220 g
balkánského sýru, 2 vejce, 60 g
cibule, 20 g česneku, 50 g másla,
40 g strouhanky, petrželová nať,
bazalka, sůl, pepř, mleté chilli, 200
ml pasírovaných rajčat, 50 ml vína 

Postup přípravy

 

Bazalka jistě patří na jihu Evropy k nejpoužívanějším bylinkám v každé kuchyni. Díky její
mimořádně silné chuti a vůni snadno ochutíte různé pokrmy. 

Žampiony oloupejte, vylomte jim nožku a navrchu kloboučku je lehce seřízněte tak, aby po
obrácení stály pevně a nekolébaly se v nádobě na zapékání. Vnitřek lehce osolte a rozložte
je v nádobě. 

Nožky žampionů drobně posekejte a osmahněte je na másle spolu s cibulí a česnekem,
taktéž nakrájenými na drobné kousky. Ochladlou směs doplňte posekanou natí petržele
a lístky bazalky. Přidejte vejce, nastrouhaný sýr, strouhanku, pomelte trochou pepře
a tuto směs rozdělte do připravených hlaviček hub. Vše pak pečte v troubě vyhřáté
na 150–160 °C asi 20 minut. Záleží na velikosti hlaviček. 

Během pečení svařte rajčatovou pastu s vínem, solí a mletým chilli. Víno můžete použít
bílé i červené, podle toho, jaké upřednostňujete. Tuto jednoduchou ostřejší omáčku pak
přidejte k pečeným plněným žampionům.