Ravioly se špenátem

12f

Suroviny

Pro 4 osoby: příprava 60 minut

Těsto: 300 g hladké mouky, 3 vejce, 4 lžíce olivového oleje

Náplň: 300 g mladých listů špenátu, 250 g sýru ricota, 20 g česneku, 50 g jarní cibulky, 1 vejce, 30 g škrobové moučky, trochu oleje, sůl a čerstvě mletý pepř

Na dohotovení: máslo a parmazán či jiný sýr

Postup přípravy

Domácí těstoviny jsou sice pracné, ale zaručeně vždy podstatně lepší než kupované.Vejce, olej a polovinu mouky důkladně míchejte v misce nebo v kuchyňském robotu. Postupně přidávejte mouku, až vznikne husté těsto, které se začne odlepovat od stěn nádoby. Krátceho ještě zpracujte rukama na pomoučeném vále, aby bylo pružné a následně šlo snadno rozválet. Zabalte ho do fólie, aby neosychalo a nechte ho asi 20 minut v lednici. 

Mezitím si připravte náplň. Na oleji osmahněte jemně nakrájenou cibuli a posekaný česnek,pak přidejte i špenátové listy a jakmile zavadnou a změknou, stáhněte pánev z tepla a vmíchejte sýr ricotu (nebo jiný přírodní sýr). Přidejte vejce, škrob a vše osolte a trochu opepřete. Pokud bude náplň příliš řídká, zahustěte ji trochou strouhanky. 

Z těsta vyválejte plát a nařežte rádlem na čtverce či obdélníky. Do každého dejte trochu náplně, těsto přeložte přes náplň a jeho okraje umáčkněte vidličkou. Ravioly mohou mít tvar šátečků, kulatých kloboučků i kapsiček. Vařte je v osolené vodě 5–7 minut (podle vyválení těsta). Hotové nechte okapat, omastěte je máslem a podávejte postrouhané parmazánem, případně ještě s dušeným špenátem a různými omáčkami.