Rybí salát s kroupami

23f

Suroviny

Na 600 g salátu: příprava 90 minut 

 

150 g suchých krupek, 100 g
sterilované zeleniny, 150 g kyselých
sleďů, 70 g cibule, 50 ml olivového
oleje, sůl, ocet, pepř 

Postup přípravy

 

V oblasti Toskánska, ale i jinde, jsou velmi populární saláty, jejichž základní součástí jsou
vařené kroupy. Najdete je v salátech s uzeninami, houbami, zeleninou, ale velmi často s rybami
či dary moře. 

Kroupy střední velikosti nejprve namočte, poté osolte a vařte doměkka. Ideální je, aby se
voda při vaření do krupek zcela nasákla. Po uvaření kroupy vychlaďte a trochu zalijte nálevem
z nakládané zeleniny. Nejčastěji se používají sterilované okurky a papriky, ale můžete
salát doplnit i jinými druhy sladkokyselé zeleniny. 

Cibuli nakrájejte nadrobno, osolte a zalijte olejem. Potom ji opakovaně promíchejte, aby
pustila šťávu a změkla. Pak do ní vmíchejte drobně pokrájenou zeleninu a na kousky krájenou
rybu. Základ salátu ochuťte solí, pepřem a octem (případně i trochu oslaďte) a nakonec
vše smíchejte s krupkami. Někdy se chuť kroupových salátů vylepšuje rajčatovým protlakem
nebo zjemňuje majonézou. 

Podávejte se slanými tyčkami (grissini) nebo jiným pečivem.