Smetanová kapusta

19f

Suroviny

Pro 4 osoby: příprava 40 minut 

 

500–600 g kapusty, 130 g
cibule, 40 g česneku, 50 g slaniny
(pancetta), 40 ml olivového oleje,
300 ml smetany na vaření, 50 g
tvrdého sýru (parmazán), sůl, pepř
 

Postup přípravy

 

Ve Středozemí je velmi populární raná listová kapusta, podobná římskému salátu. Stačí ji jen
krátce podusit a podávat třeba k těstovinám. Připravíte ji ale také z naší hlávkové varianty. 

Opláchnutou kapustu přelijte vroucí vodou a nechte krátce spařit, sceďte a nechte okapat.
Poté ji nakrájejte na tenčí proužky. Větší část slaniny nakrájejte na malé kostičky a část si
nechte v plátcích na ozdobu talíře. 

Na pánvi rozehřejte olej a na něm nechte krátce opéct hrubě pokrájenou cibuli. Pak přidejte
nakrájenou slaninu a nechte ji krátce rozpéct. Když zavoní, přidejte na plátky nakrájený
česnek a vzápětí připravenou kapustu. Vše osolte a opepřete a zalijte mlékem nebo smetanou.
Nechte asi pět minut pod poklicí podusit. 

Mezitím si nastrouhejte sýr, kterým zčásti zahustíte na závěr kapustu a zčásti ho nasypete
na podávané porce. Ty ještě přizdobte rozpečenými plátky slaniny. Tradičně se křupavá
kapusta ve smetaně podává k těstovinám, ale docela klidně ji můžete přidat k pečenému
nebo grilovanému masu a podobně.