Španělský ovocný salát

53f

Suroviny

Pro 4 osoby: příprava 60 minut 

 

150 g jablek, 100 g sušených fíků,
50 g rozinek, 60 g sušených meruněk,
60 g sušených hrušek nebo švestek,
500 ml červeného vína, badyán, skořice,
hřebíček 

Postup přípravy

 

Připravuje se nejenom o Vánocích, ale tradičně při různých slavnostech. Samozřejmě
i podle sezóny se mění pak jeho složení. Ideální je podávat ho vlažný. 

Zahřejte víno s kořením a vložte do něho pokrájené sušené ovoce a vše nechte alespoň
půl hodiny stát. Poté přidejte odjádřená a na kostky nakrájená jablka a salát opětovně
zahřejte. Neměl by se ale vařit. Následně se nechá jen lehce zchladit a ještě vlažný se
podává v miskách či sklenicích. 

Samozřejmě, že můžete různě pozměnit složení podle chuti, ale sušené ovoce má být
měkké a čerstvé ovoce jen lehce změklé, ale stále křehké. Zásadní pro úspěch je kvalita
vína. Čím bude víno silnější a plnější, tím bude i lepší salát, o kterém se traduje, že působí
velmi dobře na naše zažívání.