Vánoční panettone

52f

Suroviny

Na kilogram těsta: příprava 3 hodiny 

 

500 g hladké mouky,
100 ml smetany, 120 g
cukru, 80 g másla, 5 žloutků, 50 g
kandované pomerančové kůry,
80 g rozinek, 40 g droždí, 10 g soli 

Postup přípravy

 

Italský vánoční chléb je podobný naší klasické vánočce svým složením. Tvarem je to vysoký
válec s kloboukem. Jeho struktura je trochu jemnější a lehčí, než jsme zvyklí. 

Smetanu oslaďte polovinou cukru a zahřejte. Rozmíchejte v ní droždí, přidejte trochu mouky
a nechte vykynout. V jiné míse šlehejte žloutky s druhou částí cukru do světlé pěny. Pak
postupně zašlehejte rozpuštěné máslo a vmíchejte vzešlý smetanový kvásek. Přidejte sůl
a postupně zapracujte mouku. Postupujte vždy od řídkého těsta k hustějšímu, ale pozor!
Těsto by mělo být oproti našim zvyklostem o poznání řidší. Až nakonec zapracujte do těsta
rozinky a předem spařenou, a tudíž změklou, kandovanou pomerančovou kůru. 

K pečení potřebujete vysokou dortovou formu, anebo hrnec s průměrem kolem 20 centimetrů.
Ten vymažte tukem a vyložte pečicím papírem až po horní okraj. Do něj pak přeložte
těsto a nechte ho pozvolna vykynout k hornímu okraji nádoby. V tu chvíli dejte panettone
péct do trouby předehřáté na 170 °C. 

Délka pečení je přibližně 40 minut, ale raději propečení vyzkoušejte zapíchnutím špejle
do středu válce. Pokud vyjmete suchou špejli, je vaše dílo hotové. Nechte ho zchladnout
a poté cukrujte a krájejte na výšku dlouhé porce.