Květáková polévka

Suroviny
1 květák
2 PL másla
1 cibule
3 stroužky česneku
100 ml smetany 33%
1 ČL drceného kmínu
2 bobkové listy
6 kuliček nového koření
8 kuliček celého pepře
zakysaná smetana na dozdobení
špetka muškátového oříšku
sůl
pepř
Postup přípravy
Květák očistíme a rozdělíme na menší kusy.
Na másle orestujeme cibuli nakrájenou na kostičky, přidáme květák a znovu zarestujeme.
Zalijeme litrem vody, přidáme kmín, nadrcený česnek, divoké koření v sítku, osolíme, opepříme a květák vaříme do měkka.
Když máme květák měkký, část dáme stranou, vyndáme divoké koření a polévku rozmixujeme.
Do rozmixované polévky přidáme smetanu, zastrouhneme muškátovým oříškem a ještě 10 minut necháme zvolna probublat.
Zbylé kousky květáku vrátíme do polévky a na talíři ještě přidáme zakysanou smetanu dle chuti.