Květáková polévka

kvotkov polavka jed scaled

Suroviny

1 květák

2 PL másla

1 cibule

3 stroužky česneku

100 ml smetany 33%

1 ČL drceného kmínu

2 bobkové listy

6 kuliček nového koření

8 kuliček celého pepře

zakysaná smetana na dozdobení

špetka muškátového oříšku

sůl

pepř

Postup přípravy

Květák očistíme a rozdělíme na menší kusy.

Na másle orestujeme cibuli nakrájenou na kostičky, přidáme květák a znovu zarestujeme.

Zalijeme litrem vody, přidáme kmín, nadrcený česnek, divoké koření v sítku, osolíme, opepříme a květák vaříme do měkka.

Když máme květák měkký, část dáme stranou, vyndáme divoké koření a polévku rozmixujeme.

Do rozmixované polévky přidáme smetanu, zastrouhneme muškátovým oříškem a ještě 10 minut necháme zvolna probublat.

Zbylé kousky květáku vrátíme do polévky a na talíři ještě přidáme zakysanou smetanu dle chuti.