Bramboračka
Suroviny
Misku čerstvých hub,
400g brambor,
1 cibule,
1/4 celeru,
1 petržel,
2 mrkve,
2 PL másla,
2 PL hladké mouky,
1 PL drceného kmínu,
3 stroužky česneku,
10 kuliček nového koření,
3 bobkové listy,
12 kuliček černého pepře,
3 vajíčka,
hrst sušené majoránky,
2 l studené vody,
hrst sekané petrželky,
sůl,
pepř.
Postup přípravy
Houby si očistíme a nakrájíme.
Rozpustíme si máslo a dáme na něj restovat na jemno nakrájenou cibulku.
Přidáme mouku a zarestujeme ji na světle hnědou jíšku, nalijeme studenou vodou a dobře rozmícháme.
Osolíme, opepříme, přidáme kmín, nové koření, celý pepř a bobkový list.
Přidáme brambory nakrájené na kostičky a vaříme 10 minut.
Mezitím si očistíme kořenovou zeleninu, nakrájíme na menší kostičky, přidáme do polévky.
Poté přidáme nadrcený česnek a necháme vařit dalších 10 minut.
Před koncem přidáme rozšlehaná vajíčka, rozemnutou majoránku a provaříme 2 minuty.
Nakonec přidáme nasekanou petrželku.
Místo čerstvých hub můžeme použít i hrst sušených, které si aspoň 2 hodiny dopředu namočíme.