Buchty „Honzovky“

buchty scaled

Suroviny

Na těsto

300 ml mléka,

30 g čerstvého droždí,

600 g hladké mouky,

100 g cukr krystal,

3 vejce,

2 PL rumu,

90 g másla,

špetka soli,

3 PL sádla

Maková náplň

100 g mletého máku,

200 ml mléka,

50 g cukru,

30 g másla – vše smícháme

Tvarohová náplň

20 g rozinek namočených v rumu,

120 g měkkého tvarohu,

2 žloutky,

50 g cukru – vše smícháme.

Postup přípravy

Zahřáté mléko na tělesnou teplotu nalijeme do mísy, přidáme lžičku cukru, rozdrolíme droždí a necháme 10 minut vzejít kvásek.

Do kvásku přidáme 60 g rozpuštěného másla, mouku, vejce, cukr, špetku soli, 2 PL rumu a hněteme těsto, dokud se samo nezačne odlepovat od nádoby.

Pak ho necháme hodinu kynout na teplém místě pod utěrkou.

Když máme těsto vykynuté, rozválíme ho na zhruba centimetr tlustý plát a pomocí vykrajovátka nebo skleničky tvoříme kolečka.

Na kolečka klademe náplně.

Vymažeme pekáček rozpuštěným sádlem a opatrně balíme kolečka do buchet a vkládáme, umačkaným koncem dolů, do pekáčku.

Každou buchtu pečlivě potřeme rozpuštěným sádlem.

Buchty pečeme v předehřáté troubě zhruba 50 minut na 160 °C.

Nakonec buchty potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a posypeme moučkovým cukrem.