Cmunda po kaplicku

cmunda po kaplicku2 j24 scaled

Suroviny

Cmunda

1 kg brambor,

6 stroužků česneku,

4 vejce,

3 ČL drceného kmínu,

10 PL hladké mouky,

2 hrsti majoránky,

2 dcl mléka,

100 g špeku,

sůl,

pepř,

sádlo.

Uzené maso

1 kg uzených ocásků nebo krkovice,

10 kuliček nového koření,

15 kuliček pepře,

5 stroužků česneku,

sůl,

2,5l vody.

Zelí

500 g kyselého zelí,

1 ČL drceného kmínu,

100 g slaniny,

1 větší cibule,

cukr,

pepř,

sůl,

sádlo.

Postup přípravy

Brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle do větší mísy.

Česnek oloupeme a nastrouháme k bramborám na jemném struhadle.

Do mísy k bramborám a česneku vyklepneme vejce, přidáme kmín, mouku, mléko, na kostičky nakrájený špek, osolíme, opepříme, rozemneme majoránku a vše důkladně promícháme.

Na pánvi rozpálíme větší vrstvu sádla, naběračkou tvoříme placky dle libosti veliké a smažíme z obou stran dozlatova.

Maso dáme do většího hrnce.

Přidáme česnek, nové koření, bobkový list, pepř, osolíme a zalijeme vodou.

Dáme vařit do měkka.

Na sádle zarestujeme slaninu na kostičky a přidáme cibuli nakrájenou nadrobno, kterou zarestujeme do zlatova.

Přidáme kyselé zelí, z kterého jsme si vymačkali vodu a zlehka pokrájeli, osolíme, opepříme, přidáme kmín, cukr a zlehka zarestujeme.

Do zelí vrátíme vymačkanou vodu a necháme dusit zhruba 20 minut.

Cmundu dáme na talíř, do poloviny naneseme zelí, dva plátky uzeného masa a cmundu přehneme.